Frågor & Svar

Undrar du något om Dublin eller inför din resa dit? Vi hjälper dig med dina frågor! Här publicerar vi de vanligaste frågorna vi fått från våra besökare tillsammans med svar.

Hur tar jag mig runt i Dublin?
Dublin har en välutrustad kollektivtrafik med både pendeltåg, spårvagn och buss. En tunnelbana är dessutom under uppbyggnad i staden. Bussarna går ofta och ger en bra chans att se sig omkring i staden. Biljetter kan köpas i förväg på över 350 platser i staden, eller köpas kontant ombord. Tänk på att endast mynt accepteras på bussen. För att åka spårvagn måste du köpa biljett i förväg.

Jag vill hyra bil. Vad ska jag tänka på?
I Dublin gäller vänstertrafik. Tänk också på att du måste ha haft ett giltigt körkort i minst två år utan anmärkningar för att få hyra bil.

Var kan jag använda internet i Dublin?
Det finns gott om internetkaféer i Dublin. De flesta hotell, restauranger och kaféer har trådlöst nätverk. Spänningen i elnätet är densamma som i Sverige, men tänk på att eluttagen ser annorlunda ut i Dublin. Köp en omvandlare om du vill använda din egen dator.

Hur ringer jag hem från Dublin?
Det går bra att använda mobiltelefonen när du är i Dublin, då Irland tillhör EU vilket betyder att du ringer och sms:ar som hemma. Däremot så kan du ha mindre surf att använda än vad du har hemma i Sverige. Är du osäker vad som gäller för ditt abonnemang, kolla och jämför på https://abonnemang.se/mobilabonnemang/

Vart vänder jag mig om jag vill bo en längre tid i Dublin?
Börja med att inkvartera dig på ett vandrarhem om du saknar boende när du anländer. Du kan leta efter, och boka lägenheter bland annat på www.only-apartments.com eller www.daft.ie.

Jag och min pojkvän har funderat på att åka till Dublin över påsken. Jag vet att långfredagen och påskafton är helgdagar där, precis som i Sverige. Men betyder det att alla butiken har stängt under dessa dagar?

Affärer har olika öppettider i olika områden, men de har i regel öppet mellan 9.00 och 18.00 (måndag-fredag), samt lördag förmiddag.