Om Dublin

Irlands huvudstad Dublin är trots sin ringa storlek en global stad och ett mycket populärt resmål. Med en långtgående historia från vikingatiden och sin moderna kultur är Dublin ett toppklassat centrum för utbildning, konst, ekonomi och industri.

Historia

Dublin grundades runt år 840 av nordmän. En ny bosättning gjordes av vikingarna på 900-talet, men staden hamnade till slut i händerna på normander i slutet av 1000-talet. Genom historien har Dublin gjort sig känd bland annat för sina framgångsrika industrier, sin arkitektur, litteratur och sitt Guinessbryggeri. Inte mindre än tre nobelpristagare i litteratur kommer från Dublin, vilket är fler än någon annan stad i världen.

Dublinborna

Ungefär en halv miljon människor bor i Dublin. Med omnejd räknat är siffran det dubbla. Hälften av invånarna är under 25 år, vilket gett upphov till ett pulserande nattliv i staden. Invånarantalet väntas överstiga två miljoner redan år 2021.

Geografi

Dublin ligger på Irlands östkust och är centrum för Dublinregionen som är indelad i ett antal grevskap. Floden Liffey rinner genom Dublin och har sin mynning i Dublinviken. Staden är omgiven av vackra stränder och grönklädda berg.